Zakelijk lenen is niet altijd even gemakkelijk. Zeker als startende ondernemer kan het lastig zijn om een zakelijke lening goedgekeurd te krijgen.

Op tijd op zoek naar een financiering

Wanneer je een onderneming bent gestart of jouw onderneming is groeiend dan is de kans groot dat je een financiering nodig hebt. Waar veel ondernemers een fout maken is te lang wachten met het op zoek gaan naar een financiering.

Wanneer je direct geld nodig hebt, zal je merken dat zakelijk lenen lastiger wordt. Het kan al snel worden opgevat dat het slecht gaat met jouw onderneming. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het kan zelfs een goed teken zijn als je extra financiering nodig hebt. Als je bedrijf groeit, dan dien je waarschijnlijk extra investeringen te doen. En deze investeringen betalen zich pas later terug.

Wacht daarom niet te lang om een zakelijke financiering te zoeken. Je zou dit eigenlijk 6 maanden voordat je daadwerkelijk geld nodig hebt al moeten doen. Je zult dan naar alle waarschijnlijkheid een lagere rente betalen.

Dit geeft je ook langer de gelegenheid om op zoek te gaan naar de juiste financierder.

De verschillende mogelijkheden van zakelijk lenen

Je kunt terecht bij verschillende soorten ondernemingen om een zakelijke lening af te sluiten.

Banklening

Het eerste waar je aan denkt bij het lenen van geld is de bank. Een bank verstrekt zakelijke leningen, maar wel onder strikte voorwaarden. En veelal zijn dergelijke leningen bedoeld om een investering op langere termijn te financieren. Banken zijn niet zo snel geneigd om geld te lenen om een onderneming van werkkapitaal te voorzien.

Bovendien zijn de voorwaarden ook niet al te flexibel. Vervroegd aflossen is bijvoorbeeld in veel gevallen niet mogelijk. Tenminste niet zonder extra kosten. Ook dient jouw bedrijf in Nederland gevestigd te zijn en dien je uiteraard te beschikken over een inschrijving bij de kamer van koophandel.

Gespecialiseerde zakelijke lening verstrekkers

Dit zijn bedrijven die zich primair toeleggen op het verstrekken van een zakelijk krediet. Zo is daar bijvoorbeeld New10, wat een onderdeel is van de ABN AMRO. Hier kan je eenvoudig online een aanvraag voor een zakelijk krediet indienen. Bovendien weet je binnen 15 minuten wat jouw mogelijkheden zijn.

De rentetarieven zijn ook zondemeer goed te noemen. Afhankelijk van het risicoprofiel ligt op dit moment de rente tussen de 3,3% en 9,4%. Dat is voor een zakelijke lening goed te noemen.

Een ander bekend bedrijf is Swishfund. Zij leggen zich toe op het zo snel mogelijk verstrekken van een lening. Je kan binnen 24 uur al geld je rekening hebben staan. Wel zijn de rentetarieven behoorlijk hoger. Deze liggen zo rond de 18% op dit moment. Persoonlijk zou ik hier dan ook alleen gebruik van maken indien er snel geld nodig is.

Particulier lenen

Dit is een sterk groeiende markt. Particulieren lenen hun geld uit via een platform zoals Funding Circle. Op dit platform kunnen zowel particulieren als bedrijven hun geld uitlenen. Het idee is dat je kleine bedragen per project uitleent. De lening die hier wordt verstrekt zal dan ook bestaan uit vele verschillende investeerders.

Het voordeel als lener is dat je geld kan lenen tegen zeer aantrekkelijke tarieven. Dit omdat tussenpersonen zoals banken worden uitgesloten er dus sprake is van veel lager kosten.

Gedragscode kleinzakelijke financiering

Sinds 2018 is er een gedragscode in het leven geroepen. Deze gedragscode geldt echter alleen nog voor banken. Andere financierders kunnen er wel voor opteren om deze gedragscode ook na te leven.

Hoeveel geld kan je lenen?

Dit hangt helemaal van de omvang en staat van jouw onderneming af. Hoe gezonder en des te groter jouw onderneming is, des te meer je kan lenen.

Zo zal je over een bepaalde periode jouw winst- en verliesrekening moeten kunnen overleggen. Ook zal er worden gekeken naar jouw balans om de liquiditeit en solvabiliteit van de onderneming te beoordelen. Zorg ervoor dat je niet teveel geld gaat lenen als ondernemer. Te hoge rentelasten is ook een belangrijke reden voor faillissementen

Venture Capital

Een specifieke manier van financieren is het zogenaamde venture capital. Venture capital wordt verstrekt door gespecialiseerde bedrijven. Deze bedrijven zijn op zoek naar de volgende Uber of AIRBNB. Zij zullen niet zo snel geïnteresseerd zijn in een kleine onderneming.

Over het algemeen dien je wel behoorlijk wat te betalen voor venture capital. En dan met name in een aandeel in de onderneming. Daartegenover staat dat zij meer interesse hebben in het zakelijke idee en de potentie daarvan dan daadwerkelijk cijfers. Veelal gaat hier niet om leningen maar investeringen in een bedrijf.

Een zakelijke lening aanvragen

Persoonlijk zou ik bij het aanvragen van een zakelijke lening verschillende offertes aanvragen. Dit aangezien de rente en de condities behoorlijk uiteen kunnen lopen.

Ik zou beginnen met de kanalen waar je relatief de beste rente kan verwachten. Dit zijn in mijn opinie Fast Fund en New10. Het hangt af van de situatie van jouw bedrijf of je hier een lening kunt afsluiten.

Indien je bijvoorbeeld bij Swishfund een lening tegen 18% rente afsluit, dan ben je per jaar een behoorlijk bedrag aan rente kwijt. Gedurende de gehele looptijd van de lening zal dit een aanzienlijk bedrag zijn.

Zakelijk lenen is niet altijd even gemakkelijk. Bovendien is de rente die je dient te betalen behoorlijk hoog.