Behoud controle over de vaste kosten

Rondkomen als kleine ondernemer is niet altijd even eenvoudig. Je krijgt te maken met tal van kosten die je allemaal dient te voldoen. Zo heb je te maken met salarissen, huur, kosten van elektriciteit, verzekeringen en ga zo maar door. Te hoge vaste kosten zijn een risico voor elke ondernemer.

Vaste kosten worden elk jaar hoger

En deze kosten worden elk jaar weer hoger. Zeker hoge vaste kosten zijn een risico. Je moet elke maand maar weer zien dat er voldoende geld binnenkomt om aan deze kosten te voldoen. Persoonlijk zijn wij dan ook van mening dat je de vaste kosten goed onder controle dient te houden. Voor zowel de winst als de liquiditeit is dit extreem belangrijk.

De variabele kosten

Variabele kosten daarentegen fluctueren met de inkomsten. Bijvoorbeeld kosten van verzendingen zijn gerelateerd aan het aantal producten dat er wordt verstuurd. Worden de verzendkosten hoger, dan is dit doorgaans een goed teken. Het houdt namelijk in dat je meer producten hebt verstuurd. Het kan natuurlijk liggen aan een prijsstijging  van de verzender, maar dat laten we even buiten beschouwing.

Maak de kostenstructuur inzichtelijk

Het is in onze opinie dan ook uitermate belangrijk om als ondernemer goed inzicht te houden in de vaste kosten. Dit begint allemaal met het inzichtelijk maken van deze kosten in de boekhouding. Je zou eigenlijk direct vanuit jouw boekhoudprogramma moeten kunnen aflezen wat de vaste kosten zijn.

En op het moment dat je dit eenmaal inzichtelijk hebt, dan kan je hiermee aan de slag om te kijken of het mogelijk is deze vaste kosten te beperken. Dit onderstreept nog maar eens het belang van het gebruik van goede boekhoudsoftware.

Snelle kostenbesparingen realiseren

Een eenvoudige besparing zijn vaak de energie kosten. Ook als ondernemer zijnde heb je de mogelijkheid om over te stappen van energieleverancier om op die manier te profiteren van lagere tarieven en eventueel een eenmalige overstapbonus.

Energie vergelijken is mijn opinie dan ook iets wat ondernemers net zoals normale burgers regelmatig zouden moeten doen. Zeker wanneer je als ondernemer relatief veel energie verbruikt. 

Duurzaam ondernemen

Naast energie vergelijken zou je ook kunnen kijken naar bijvoorbeeld het gebruik van zonnepanelen. Dit kan een snelle besparing opleveren en bovendien ben je dan duurzaam aan het ondernemen.

Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker. Ten eerste zou je dit natuurlijk dienen te doen omdat je hier zelf achterstaat. Maar daarnaast is het vanuit een marketing oogpunt ook van belang. Meer en meer consumenten geven de voorkeur aan bedrijven die op een duurzame manier opereren.

Besparen op de bankkosten

Naast de energiekosten zijn ook de bankkosten een post waar je doorgaans eenvoudig geld kan besparen. Zeker indien je regelmatig geld de landsgrenzen overstuurt. 

Door bijvoorbeeld het openen van een rekening bij de N26 bank kan je veel geld besparen, op zowel de transactiekosten als de wisselkoers verliezen. Het openen van een bankrekening bij N26 is gratis en je betaald ook geen maandelijkse kosten. Dis is dus een erg eenvoudige besparing.

Indien je leningen hebt lopen of je bent op zoek naar een financiering, dan kan je ook eens kijken naar een particuliere lening. Op die manier kan je als ondernemer zijnde vaak lenen tegen gunstige voorwaarden, hetgeen ook weer direct geld bespaart.

Let altijd op de kosten als ondernemer zijnde

In mijn opinie dient een ondernemer altijd op de kosten te letten. Als je eenmaal begint met onnodig teveel geld uit te geven aan bepaalde zaken, dan loop je al snel het risico dat de kosten uit de hand gaan lopen. Met in het ergste geval een faillissement als gevolg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.