Tips voor startende ondernemers

Een onderneming starten is niet eenvoudig. De concurrentie is moordend en dat maakt het gewoonweg lastig om als ondernemer een inkomen te verdienen. Uit onze eigen ervaring hebben wij een aantal tips verzameld. Dit zijn onze tips voor startende ondernemers

1. Een bedrijfsplan opstellen

Hier wordt nogal eens te makkelijk over gedacht, en direct een van de belangrijkste tips voor startende ondernemers. Maar als je als ondernemer aan de slag wilt, is een bedrijfsplan inclusief een goed financieel plan toch echt onmisbaar. Het hoeft echt geen document van tientallen pagina`s te zijn, maar dient wel een aantal essentiële zaken te bevatten. Je zou dit moeten doen voordat je jezelf gaat inschrijven bij de kamer van koophandel. Het bedrijfsplan dient het volgende minimaal te bevatten:

  • Een marktanalyse. Hoe groot is de markt voor jouw onderneming en hoeveel concurrenten zijn er? 
  • Liquiditeitsprognose. Hoeveel kapitaal heb je nodig om jouw plannen werkelijkheid te maken? Goede boekhoudsoftware in de vorm van online boekhouden kan  hier bij helpen.
  • Winst en verliesrekening. Zorg ervoor dat je alle kosten en opbrengsten duidelijk in kaart brengt. Het allergrootste belang hiervan is dat je kunt zien hoeveel omzet je dient te maken om winstgevend te zijn. Zorg voor een realistische benadering. 
  • Concurrentieanalyse. Wie zijn jouw concurrenten en hoe kan je hen verslaan? Wat is hetgeen wat jij aanbiedt wat jou onderscheid van andere ondernemers. Wat zijn de prijzen die concurrenten hanteren en hoe wil jij jezelf prijzen in de markt? Wat is het probleem dat jij voor jouw klanten gaat oplossen? Je zult jezelf in ieder geval moeten kunnen onderscheiden van de concurrentie.
  • Een marketingplan. Hoe ga je potentiële klanten binnenhalen voor jouw  producten of diensten? Welke kanalen ga je gebruiken en hoeveel geld dien je hier aan te besteden?.
  • Wat zijn jouw specifieke eigenschappen die jou in staat stellen om een succesvolle onderneming te starten?

2. Advies vragen

Heb je jouw bedrijfsplan klaar, dan zou ik gewoon eens een paar andere mensen vragen om hier kritisch naar te kijken. Op die manier voorkom je een tunnelvisie. Misschien ben jezelf wel erg overtuigd van jouw idee, maar zijn er in de praktijk een aantal  zaken waar je geen rekening mee hebt gehouden. 

3. Het bepalen van de omvang een doelgroep

Een tip voor het bepalen van de doelgroep en de omvang hiervan is Facebook. Via Facebook advertenties kun je op basis van verschillende eigenschappen eenvoudig een doelgroep bepalen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld leeftijd, regio, geslacht, interesses etc.

Gezien het grote marktaandeel van Facebook en dat bijna iedereen in Nederland wel Facebook gebruikt, is dit een ontzettend handige tool. En bovendien gratis. Vergeleken bij hetgeen je dient te betalen om een marktonderzoek uit te laten voeren door een extern bedrijf is dit mijn inziens een echte aanrader en een van de belangrijkste tips voor startende ondernemers.

4. Het benodigde budget bepalen

Vooral in het begin zou ik alleen geld uitgeven aan essentiële zaken. De nice-to-haves zou ik in eerste instantie op de lange termijn schuiven.

Daarnaast zou ik ook proberen te besparen waar mogelijk. En dan niet besparen op kwaliteit. Bijvoorbeeld een bankrekening kan je tegenwoordig als ondernemer goedkoop openen bij de N26 bank. Hiermee bespaar je toch snel weer een paar tientjes per maand op jouw zakelijke rekening uit. Dit zijn geen grote bedragen, maar als je op verschillende zaken kleinere bedragen bespaart, dan zal dit op termijn toch een aanzienlijk bedrag worden. En dit kan je eenvoudig door het afsluiten van een lening bij de N26 bank.

En dit geld kan  je bijvoorbeeld investeren in advertenties via social media. 

5. Zorg voor geld om van te leven

Houdt er ook rekening mee dat de kans groot is dat je in de aanvangsfase nog geen winst zult maken. Daarnaast dien je wel de rekeningen van zowel jouw onderneming als privé te betalen. Hiermee dien je rekening te houden in jouw financiële plan. Hoeveel geld heb je nodig om te kunnen leven en heb je de beschikking over een dergelijk bedrag. 

6. Niet direct fulltime aan de slag

Sommige ondernemingsvormen lenen zich ervoor om dit eerst op parttime basis te doen. Ga je aan de slag als bijvoorbeeld schilder of elektriciën, dan zou je eerst op zaterdagen kunnen beginnen. Op die manier kan je alvast een klantenbestand opbouwen.

Ook bij bijvoorbeeld het beginnen van een webshop kan je dit prima doen. Je kan bijvoorbeeld eerst eens beginnen met te verkopen via Bol. Op die manier doe je alvast de nodige kennis op en heb je nog de zekerheid van een inkomen vanuit jouw dienstbetrekking. 

Het is echter niet altijd even eenvoudig. Je zult heel veel uren moeten gaan werken. Daarnaast is het ook niet voor alle soorten ondernemingen mogelijk. Sommige ondernemingen vereisen vanaf het begin dat je hier fulltime mee bezig bent om kans van slagen te hebben. Het is dus afhankelijk van het plan dat jj in de praktijk wilt gaan brengen.

7. Houdt zicht op de cijfers

Nadat je jouw bedrijfsplan hebt  opgesteld ga je deze in de praktijk brengen. Het is een utopie om te verwachten dat alles precies zo uitpakt als dat je had verwacht.

Een advertentie via social media zal bijvoorbeeld meer of minder reacties opleveren dan verwacht. Er zullen altijd kosten optreden die je niet had ingecalculeerd. De omzet zal hoger of lager uitvallen. En ga zo maar door.

Daarom is het van belang om vanaf het allereerste moment een goed inzicht te hebben in de cijfers. Ik zou daarom ook direct goede boekhoudsoftware, welke voor startende ondernemers veelal gratis wordt aangeboden Met online boekhouden wordt het eenvoudig om inzicht te behouden in de financiën.

Jouw dromen in de praktijk brengen

Een eigen onderneming is een droom van veel mensen. Het is echter niet zonder risico`s. Een goed bedrijfsplan en financieel plan is een goede start en helpt deze risico`s te beperken. Het is echter een eerste stap. De praktijk kan toch heel anders uitpakken dan dat je had gedacht. Bijna alles zelfstandige ondernemers zullen dit beamen. Bespaar op kosten die niet puur noodzakelijk zijn. Zoals bijvoorbeeld op een bankrekening door een gratis bankrekening bij de N26 bank.

Zorg in ieder geval dat je niet in de financiële problemen komt door het starten van een eigen onderneming. Het moeilijkste besluit is het constateren dat iets niet werkt. Begin direct met online boekhouden en maak gebruik van goede boekhoudsoftware zodat je direct inzicht hebt in de financieren van jouw onderneming.

Het is echter wel uitermate belangrijk om objectief naar jouw onderneming te blijven kijken. Het is gewoonweg ontzettend lastig een succesvolle onderneming te starten. En mocht je na verloop van tijd constateren dat jouw onderneming niet succesvol is,dan is het beter op tijd te stoppen dan dat je jezelf in de schulden gaat werken. 

Ook al vinden wij zelf dat onze tips voor startende ondernemers waardevol zijn, de kans op succes hangt altijd af van jouw plan en hoe je jezelf hiervoor gaat inzetten. Daarbij kunnen wij jou niet helpen.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.