Geld lenen en faillissementen

Zowel mensen als particulieren kunnen failliet gaan. De gevolgen kunnen echter wel heel verschillend zijn. Dit is grotendeels afhankelijk van de bedrijfsvorm.

Faillissement van een eenmanszaak

Heb je een eenmanszaak en dan niet in de vorm van een BV, dan zijn de gevolgen van een faillissement groot. Je bent dan aansprakelijk met jouw gehele privé vermogen. Op die manier kan je bijvoorbeeld jouw huis, auto en al jouw spaargeld verliezen. 

Daarnaast, heb je al jouw spullen verkocht of zijn deze verkocht door de bank, en blijft er een schuld over, dan blijft deze schuld staan. Het kan dus het geval zijn dat je nog jaren blijft betalen voor deze schuld.

Dit is direct het grote verschil tussen een persoon die failliet gaat en een bedrijf in de vorm van een bv dat failliet gaat.

Faillissement van een bv

In dit geval kan alleen het vermogen van de bv worden aangesproken door schuldeisers. De enige uitzondering is dat indien er sprake is grove nalatigheid of wanbeleid. In dat geval kunnen ook de eigenaren van de bv privé worden aangesproken. 

Indien je jouw zaken echter gewoon goed op orde hebt, dan zal hier niet zo snel sprake van zijn. Dit is een belangrijke tip voor de startende ondernemer.

Oorzaken van faillissement van een privé persoon

Vaak ligt de oorzaak hier bij het niet in balans zijn van de uitgaven en inkomsten. Om het tekort aan inkomen te compenseren worden er leningen afgesloten. Eerst in de vorm van persoonlijke leningen of doorlopende kredieten. Op het moment dat dergelijke leningen niet langer worden gestrekt dan wordt er dan vaak een minilening afgesloten. Op die manier kan je lenen zonder inkomen.

Een minilening is makkelijk af te sluiten doordat er geen BKR controle wordt uitgevoerd. De rente die je dient te betalen is echter wel aanzienlijk. En in de situatie dat je al moeilijk aan de financiële verplichtingen kan voldoen, dan is dit nog een extra last waaraan moet worden voldaan.

Welke rechtsvorm kiezen voor jouw onderneming?

Ga je ondernemen dan is de keuze van de rechtsvorm erg belangrijk. Bij een BV ben je niet verantwoordelijk met jouw privé vermogen. Dat is een  groot voordeel van een BV. Er zijn echter ook nadelen. Zo ben je verplicht jezelf een salaris uit te betalen. En dit kan vooral voor startende ondernemers een probleem zijn. 

Indien je niet genoeg inkomsten hebt en jezelf toch een salaris dient te betalen dan kan dit voor liquiditeitsproblemen zorgen. 

Er is wel een methode om dit probleem te omzeilen. Zo kan je aangeven dat je jouw salaris afhankelijk maakt van de winst die je behaalt. Hiervoor dien je echter wel goedkeuring bij de belastingdienst voor aan te vragen.

Op deze manier voorkom je eventueel liquiditeitsproblemen. Aan de andere kant geef je dan wel een belastingvoordeel op.Het interessante van een BV is dat je jezelf dividend kan betalen wat aanzienlijk lager is belast. En deze optie beperk je met deze keuze.

Ga verstandig om met jouw geld

Voor privé personen geldt dat je verstandig met je geld dient om te gaan. Er wordt niet voor niets altijd vermeld dat geld lenen geld kost. En een teveel aan leningen is een voorname redenen van faillissementen van privé personen.

Ook voor ondernemers geldt dat zij verstandig met hun geld dienen om te gaan. In tijden dat het goed gaat met de onderneming wordt er nog wel eens te makkelijk geld uitgegeven. 

Juist in dat soort situaties is het verstandig om een buffer op te bouwen. Het is bijna een gegeven dat een onderneming goede tijden en slechte tijden kent. Een reserve opbouwen waarop je aanspraak kunt maken gedurende de slechte tijden is dan ook aan te raden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.