Fundraising, wel of niet doen?

Voor vele startende ondernemers is het verkrijgen van startkapitaal één van de lastigste opgaven. Het zogenaamde fundraising is bovendien ook niet iets wat specifiek tot de expertise van de startende ondernemer behoort.

Waar haal ik mijn startkapitaal vandaan?

Het eerste waar je natuurlijk aan denkt is een lening bij de bank, indien je kapitaal nodig hebt. Helaas is het voor startende ondernemers ontzettend lastig om een lening van de bank te krijgen.

Er wordt altijd gevraagd om cijfers te overleggen. En dat is nu net iets wat je meestal niet kan overleggen als startende ondernemers. Vaak heb je alleen jouw businessplan. Jouw businessplan moet wel heel erg goed zijn en erg goed onderbouwd, om op basis hiervan een lening te krijgen van een bank.

Daarnaast zijn er andere kredietverstrekkers waar je kunt aankloppen voor een lening. Echter, hier loop je al snel tegen dezelfde problemen aan.

Kapitaal voor groei

Is jouw onderneming in de positie dat je extra kapitaal nodig hebt om te kunnen groeien, dan wordt het iets gemakkelijker. Je hebt in ieder geval al cijfers die je kunt overleggen. En bovendien zijn er de mogelijkheden om verder te groeien.

Toch blijft het lastig. Het gebeurt nogal eens, dat wanneer een onderneming groeiplannen heeft, dat het daar mis gaat. Ondernemers worden te overmoedig of wijken af van hun initiële plannen om zodoende verder te kunnen groeien. En daarbij wordt er dan teveel risico genomen.

Fundraising mogelijkheden?

Er zijn inmiddels talloze investeringsmaatschappijen waar je terecht kunt om kapitaal voor jouw onderneming aan te vragen.

Deze investeringsmaatschappijen zijn echter op zoek naar bedrijven met een groot potentieel. Bovendien wordt er kapitaal verstrekt waarbij je een gedeelte van jouw onderneming dient af te staan aan deze investeringsmaatschappijen.

Lenen of participatie

Je kunt aan kapitaal komen door een lening af te sluiten, of door een investeerder te zoeken

Wat het beste is en wat de mogelijkheden zijn hangt af van het type onderneming. Heb je een onderneming met veel potentieel, wat ook opgeschaald kan worden en eventueel kan uitgroeien naar een miljoenenbedrijf, dan kan een investeerder interessant zijn.

Mede gezien het feit dat je voor dit type onderneming ook veel kapitaal nodig hebt. En dan wordt lenen niet alleen moeizaam maar ook nog eens duur, hetgeen niet bevorderlijk is voor de onderneming.

Voor bijvoorbeeld een restaurant of winkel zal je veelal aangewezen zijn op leningen. Investeringsmaatschappijen zullen hier niet zo snel interesse in hebben. In deze gevallen zal je op zoek moeten naar een lening om zodoende aan liquide middelen te komen. Ga je op zoek naar een lening, bekijk dan ook eens de mogelijkheden om particulier geld te lenen.

Via deze manier kan je tegen relatief gunstige voorwaarden lenen.

Pak het professioneel aan

Ga je nu opzoek naar een lening of naar een investeerder, in beide gevallen is het van belang om de cijfers op een professionele manier te presenteren. Zorg er dan ook voor dat je een inzichtelijke boekhouding hebt, zodat je dit eenvoudig kunt regelen. Er zijn meer dan voldoende goede online boekhoudprogramma`s voorhanden waarmee je eenvoudig de vereiste rapportages kunt overleggen.

Fundraising kan een goede methode zijn om een onderneming van kapitaal te voorzien. Dit dien je echter wel professioneel aan te pakken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.