Een klein bedrag lenen

Een acuut geldtekort is erg vervelend. Wanneer je echt dringend om geld zit te springen dan is een lening vaak de enige uitweg. Helaas is het tegenwoordig niet al te gemakkelijk meer om een lening af te sluiten. Zelfs een klein bedrag lenen is niet altijd eenvoudig.

De BKR controle

Bij geld lenen hoort doorgaans een BKR controle. Tijdens de BKR controle wordt er bekeken of je kredietwaardig bent. Dit wordt doorgaans gedaan aan de hand van twee criteria:

  • Andere leningen die je open hebt staan.
  • Jouw historisch betaalgedrag met betrekking tot leningen die je hebt lopen en ook voor de leningen  die je in de afgelopen 5 jaar hebt afgesloten.

Doorsta je deze toets dan zal een kredietverstrekker ook nog kijken naar jouw persoonlijke situatie. Ben je bijvoorbeeld in het  bezit van een vaste baan of heb je een tijdelijk contract. Of misschien bevind je jezelf wel in de situatie dat je een uitkering ontvangt.

Het beoordelingsproces bij het verstrekken van een lening

Dit alles wordt meegenomen in het besluitvormingsproces om al dan niet een lening te verstrekken. En dit zijn best wel strikte voorwaarden.

Naast het feit dat je aan al deze voorwaarden dient te voldoen neemt het doorgaans ook nog redelijk wat tijd in beslag alvorens er een beslissing over het al dan niet verstrekken van een lening wordt genomen.

Wil je slechts een klein bedrag lenen?

Ben je slechts op zoek naar een klein bedrag voor een korte periode,dan is dit behoorlijk wat rompslomp. Stel je wilt 100 euro lenen, dan zijn deze criteria en het proces van afsluiten van de lening wel erg veel rompslomp voor een dergelijke kleine lening. Een klein bedrag lenen zou toch eenvoudiger moeten kunnen?

Daarnaast zit een bank er ook niet op te wachten om al deze werkzaamheden uit te voeren voor een dergelijke kleine lening. Er is een grote kans dat dit hen meer gaat kosten dan dat dit oplevert. De kans dat ze jou willen helpen om 100 euro te lenen is dan ook niet zo heel erg groot.

Andere mogelijkheden om een kleine lening af te sluiten

Wil je 100 euro lenen dan is er ook de mogelijkheid om een minilening af te sluiten. Bij het afsluiten van een minilening komt er weinig papierwerk aan te pas. Het is er op gericht om jou snel over het geld te laten beschikken. Doordat er geen sprake is van een BKR controle komt ook bijna iedereen in aanmerking voor een lening van 100 euro.

Je kan het geld al binnen 24 uur op je rekening hebben staan. En indien je echt dringend om het geld zit te springen dan kan dat een zeer prettige bijkomstigheid zijn.

Wel is het zo dat je een relatief hoge rente betaalt bij het afsluiten van een minilening. Daarentegen heeft de lening een korte looptijd dus ben je er ook weer snel vanaf. 

Geen financieel advies

Bij het afsluiten van een minilening wordt er geen financieel advies verstrekt. Je dient jezelf dus af te vragen of het verstandig is om een extra lening af te sluiten, of dat dit je alleen maar verder in de financiële problemen gaat brengen.

Omdat je dringend geld nodig hebt is het aannemelijk dat de inkomsten die je hebt niet in lijn zijn met de uitgaven die je hebt. Tenzij je onverwachts een hoge rekening ontvangt, die eenmalig is waarop je ook niet had kunnen rekenen. In dat geval is er meer sprake van een tijdelijk geldtekort. 

Waarom is er geen BKR controle bij een kleine lening?

De kleine leningen in de vorm van een minilening of flitskrediet worden verstrekt door buitenlandse banken. Deze banken staan niet onder toezicht van de AFM. Daarom hebben zij ook niet de verplichting om een BKR controle uit te voeren.

Wel is het zo dat deze buitenlandse banken opereren vanuit de Europese unie. Zo hebben zij zich dus wel te houden aan de geldende wet- en regelgeving binnen de Europese Unie. 

Nederland is echter een van de landen met de meest strikte wetgeving op het gebied van krediet verstrekken. Door te opereren vanuit een ander land binnen de Europese Unie is het dus mogelijk  om iets gemakkelijker leningen te verstrekken dan dat dit mogelijk is voor een Nederlandse kredietverstrekker. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.