Bankrekening openen

De meeste mensen die een bankrekening openen denken eerst aan de traditionele banken, zoals de ABN AMRO, ING of Rabobank. Op zich is dit niet zo vreemd, aangezien je jouw geld wilt onderbrengen bij een onderneming die vertrouwd is. Het is uiteindelijk jouw geld en je wilt er zeker van zijn dat dit geld veilig is.

Geld is veilig door het depositogarantiestelsel

Door de komst van het depositogarantiestelsel is elke bank met een bankvergunning gedekt. Dus gaat een bank failliet, dan zal je jouw geld tot een bedrag van 100,000€ altijd terug ontvangen. Wel is het zo dat hier enige tijd overheen kan gaan. Overheden werken nu eenmaal niet altijd even snel.

Ook nieuwe banken zoals de Revolut vallen onder dit stelsel. Dit houdt dus in dat jouw geld veilig is bij deze bank. Wel is het even afwachten wat er gebeurd nadat de Brexit helemaal rond is. Het gaat namelijk om een Engelse bank en het depositogarantiestelsel is een instrument van de Europese Unie. Een andere optie is de N26, hetgeen een Duitse bank is.

Je kan bij deze banken zowel een privérekening als ook een zakelijke rekening openen.

Fintech drijven nieuwe ontwikkelingen

In mijn opinie zijn nieuwe banken zoals het genoemde Revolut veel vooruitstrevender. Traditionele banken zijn nogal logge organisaties die niet altijd even efficiënt werken. Nieuwe startups daarentegen werken veel vooruitstrevender op het gebied van technologie.

Zo is bij Revolut standaard de service van Transferwise ingebouwd. Hiermee kan je heel veel geld besparen op het internationaal overmaken van geld. Dit kan wel 7 keer goedkoper dan via een bank zoals de ABN AMRO of de ING.

Wel is het zo dat geld lenen tot op heden nog niet mogelijk is via de nieuwe Fintech banken. Volgens de laatste nieuwsberichten gaat dit wel op korte termijn veranderen.

Wat heeft de kredietcrisis ons geleerd?

En ook al heb je meer vertrouwen in de traditionele banken, de kredietcrisis heeft ons geleerd dat dit eigenlijk ten onrechte is. Zonder ingrijpen van de overheid was ook een bank zoals de ABN AMRO gewoon failliet gegaan. En dat is iets wat je voor de kredietcrisis toch niet als mogelijk had beschouwd.

Meer concurrentie is een goede ontwikkeling

Persoonlijk vind ik de komst van een bank zoals de Revolut een welkome vernieuwing op het gebied van bankieren. Banken maken inmiddels weer miljarden winsten, hetgeen eigenlijk betekent dat er geen sprake is van voldoende concurrentie. 

Concurrentie betekent namelijk lagere prijzen en bovendien vaak ook betere service. Denk maar eens wat een Uber teweeg heeft gebracht op de taximarkt in Amerika. De prijs van een taxirit met Uber is vele malen goedkoper dan met een reguliere taxi.

Een gratis bankrekening openen

Bij Revolut kan je bijvoorbeeld geheel gratis een bankrekening openen. Op zich is dit volstrekt logisch. Een bank heeft jou als klant nodig om op die manier jouw geld uit te lenen aan bedrijven en personen die een lening willen afsluiten. 

In dat opzicht vind ik het eigenlijk volstrekt onlogisch dat je dient te betalen om een bankrekening aan te houden. Je gaat toch ook niet betalen om een winkel binnen te komen om daar vervolgens iets te kopen? Een bankrekening openen zou eigenlijk altijd gratis dienen te zijn.

Nieuwe ontwikkelingen zullen zich snel opvolgen

Ik verwacht dat er het nodige gaat veranderen op het financiële gebied. Er komen ook steeds meer en meer apps waarmee je goedkoop kan beleggen. 

De transactiekosten die je bijvoorbeeld betaalt bij Bux zijn slechts een fractie van hetgeen je dient te betalen bij de eerder genoemde banken. 

Omdat er zoveel geld wordt verdiend door de financiële bedrijven is dit eigenlijk een uitnodiging voor nieuwe startups om hierop in te springen. Dat zal dan ook zeer zeker gaan gebeuren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.